KYLPYOHJEITA

Yhteen kylpyyn suositellaan laitettavaksi n. 5 dl epsom suolaa ja/tai Kuolleenmeren suolaa ja jalkakylpyyn n. 2 dl epsom suolaa/tai Kuolleenmeren suolaa. Sekoita suola lämpimään veteen. Kylpyyn voit laittaa lisäksi ruokasoodaa saman verran kuin suolaa tai hiukan vähemmän. Kylvyssä olisi hyvä olla ainakin 15 minuuttia ja kylpy olisi hyvä tehdä 2-3 kertaa viikossa.

 

HUOM! Varsinkin jos sinulla on ongelmia verenpaineen tai kilpirauhasen kanssa: ÄLÄ käytä epsom suolaa yhdessä saunan kanssa eli tee kylvyt ilman saunaa ja muista juoda paljon!

 

HAUDEHOITO

Sekoita kylmään veteen epsom suolaa (sekoitussuhde: 1 rkl epsom suolaa 1 dl:aan vettä). Kastele esim. puuvillakangas (ohut pyyhe/harso) epsom suola -vedessä ja kääri kangas hoitoa tarvitsevaa ihoa vasten.

 

Epsom suolan hyötyjä muun muassa:

-       Antaa lihas- ja sydänsoluille energiaa ja lisää fyysistä suorituskykyä.

-       Rentouttaa lihaksistoa ja nopeuttaa lihaksiston palautumista.

-       Ennaltaehkäisee kramppeja ja suonenvetoja.

-       Ylläpitää kehon magnesium-tasapainoa.

Muutamia epsom suola -käyttövinkkejä:

        - IHOTTUMA & HIERTYMÄT: Haudehoito on hyvä paikallishoito hoitoa tarvitsevalle iholle.

        - HIUKSIIN LISÄÄ VOLYYMIÄ: Lisää hoitoaineeseen yhtä paljon epsom suolaa ja jätä hiuksiin 20min ajaksi. Pese ja anna kuivua.

        - HYÖNTEISTEN PISTOKSET: Tee haudehoito pistoskohdalle.

        - JALKOJEN KOVETTUMAT: Ennen jalkakylpyä voit hangata kovettumia esim. santapaperilla. Tehosta vaikutusta lisäämällä ruokasoodaa jalkakylpyyn sekä rasvaa jalat kylvyn jälkeen esim. valkovaseliinilla ja laita ohuet sukat jalkaan (esim. yöksi).

        - LIHASSÄRYT TAI -KRAMPIT: Joko kylpy tai haudehoito.

        - STRESSI: Jo pelkkä jalkakylpy rentouttaa!

        - SYYLÄT: Tee 15 min epsom suola -jalkakylpy n. 2 viikon ajan joka päivä. Kylvyn jälkeen voit aina kevyesti raspata syylää pois esim. santapaperilla.

        - UNETTOMUUS: Tee kylpy ennen nukkumaanmenoa niin saat unen helpommin ja nukut paremmin.

 

PUUTARHAAN:

Epsom suolan magnesium ja sulfaatti lisäävät kasvien vihreyttä, tuottavuutta sekä kukintoja. Magnesium luo kasvua edistävän ympäristön, joka auttaa siemenien itämisessä, lehtivihreän tuotannossa sekä parantaa fosforin ja typen ottamiskykyä. Epsom suolasta hyötyvät niin nurmikko kuin puut ja pensaat sekä se on hyväksi esimerkiksi paprikoiden ja tomaattien vilejelyssä ja lisää ruusujen kukoistusta.

Muutamia käyttövinkkejä:

    - Puutarhan perustamisessa sirottele 2,5 dl epsom suolaa 10 neliön alueelle. Sekoita maaperään ennen kasvien istuttamista. 

    - Nurmikolle 1kg epsom suolaa 100 neliön alueelle. Käytä levitintä tai voit esimerkiksi sekoittaa epsom suolan veteen ja käyttää ruiskua.

    - Puut ja pensaat imevät epsom suolan parhaiten juurien kautta. Puille 2 rkl ja pensaille 1 rkl epsom suolaa veteen sekoitettuna yhden neliön alueelle.

    - Viherkasveille 1 rkl epsom suolaa sekoitettuna 2 litraan veteen kuukausittain.

    - Muurahaisten ja muiden ötököiden karkottamiseen. Ripottele joko suoraan tai lisää veteen.

HUOM! Salvia on yksi harvoista kasveista, joka ei pidä epsomin suolasta.